Jézus hívása - Lészai, Lehel (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2024)
A hivatás és a küldetés alanyai az Atya, Jézus Krisztus és a Szentlélek. Az Atya elhívásának és küldetésének alapja és célja Jézus. Jézus átlényegülése és visszatérése között a Szentlélek a hivatás és a küldetés alanya. Jézus képes arra, hogy a köveket felkiáltásra bírja, mégis egyszerű embereket hív el, hogy hirdessék örökkévaló üzenetét. A látszólagos korlátozás ellenére Jézus elhívása Mt 11,28a-ban mindenkire vonatkozik. Jézus egyetemes elhívása a Mk 13,10-ben válik nyilvánvalóvá, és végül a parancsában, hogy minden teremtményhez és nemzethez küldje el a világ minden tájára. Az egyetemes hívás személyes hívásként hangzik el. A hívás célja a gyakorlati tanítványság. Szellemi értelemben Isten elhív minket a bűntől, a haláltól és az ítélettől. Fizikai értelemben a hívás mindenütt hallható, legyen az a templomban, a munkahelyen, otthon, egy szórakozóhelyen, a szupermarketben vagy az úton. Az egyetemes hívás nem ismer faji, nemzeti, vallási, társadalmi vagy szexuális különbségeket, sem földrajzi határokat. A hivatással együtt a misszió is egyetemes, mert zsidókat és pogányokat egyaránt érint. Jézus megtanított minket arra, hogy a szolgálat áldozatot és szenvedést jelent, amire ő maga adott példát. A misszió felelőssége azt jelenti, hogy kilépünk magunkból, és elindulunk mások felé, másokért végzett szolgálat. A háromságos Isten végtelen kegyelméből elhívott, kiválasztott és elküldött minket, méltónak tartva minket arra, hogy az ő szolgáló és szenvedő munkatársai legyünk.