„Ímé, az Úrnak öröksége, a fiak; az anyaméh gyümölcse: jutalom”. A vissi református átmeneti anyaotthon - Flaskár-Nagy, Melinda; Elek, Gabriella (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
A tanulmány a Református Egyház szociális feladatait szemlélteti, bibliai igéken keresztül bemutatva annak szükségességét és indokoltságát. Az Egyház szerteágazó feladatköreiből egy speciális szolgáltatási területet mutat be, ismertetve annak egyedi körülményeit, valamint a szolgáltatási terület sajátos hazai szakmai viszonyait. A családok átmeneti otthonai a hajléktalanság, otthontalanság társadalmi problémájának megjelenését követően, annak kezelésére jöttek létre. Az otthonokban a gyermekek, és a szülők együttes elhelyezésére van lehetőség. Az intézmények működtetésének az a célja, hogy megakadályozza a családok szétesését, és lehetővé tegye, hogy a gyermekek saját családjukban nevelkedjenek. Ugyanakkor fontos látni, hogy a hazai intézményrendszer diszfunkciónálisan működik, jellemző a vándorcsaládok jelensége, a mulasztásos jogsértés következménynélkülisége és az egymásra épülő szociális ellátások hiánya. A cikk zárásaként két esetet ismertetünk, amelyek prezentálásával az a célunk, hogy láttassuk az olvasóval az anyaotthon missziójának fontosságát. Egy ilyen intézmény és az ott történő tanulás, szocializáció egy-egy ember életét teljesen megváltoztathatja, pozitív irányban befolyásolhatja.