Gonosz lélek (רוח־רעה) az ÚRtól? Az 1Sámuel 16,14–23 exegézise - Jenei, Péter (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
Az 1Sám 16:14-23 egy crux interpretum, mely szerint a gonosz lélek az Úrtól származik. Ez a penomenon meglehetősen szokatlan a héber Bibliában, ráadásul nyelvtani jellemzői is egyediek és elszigeteltek. A szöveg kijelentése - azaz a gonosz szellem kínzó tevékenységét Isten irányítja - komoly teológiai kérdést vet fel a jó és a gonosz természetéről és kapcsolatáról. Ahhoz, hogy ezt a teológiai kérdést megértsük, alapos exegetikai megközelítést kell alkalmazni az adott szövegre. A téma aktualitása meglehetősen sürgető a nyugati civilizációban, hiszen a felvilágosodás és a freudi, jungi pcychoanalitikus elmozdulások a démoni zaklatás és megszállottság lehetőségét teljesen megkérdőjelezték. A tanulmány célja, hogy komplex exegetikai és bibliai teológiai ismereteket gyűjtsön össze a démoni megszállottság témájáról és természetéről a héber Bibliában, hogy a téma gondolkodása ismét túlléphessen a tabu, a babona és a szenzációs horrorfikció birodalmán.