Az Ég Ura Dániel könyvében: Vallástörténeti közelítések Dániel könyvének egyik toposzához - Gér, András László (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
A tanulmány Dániel könyvének „Ég Ura” kifejezését vizsgálja, különös tekintettel annak vallástörténeti kontextusára. A megnevezés nem önállóan, hanem az ókori Közel-Kelet isteni titulációinak rendszerében értelmezendő. A kutatás kiemeli a Második Templom kori judaizmus nyitó tendenciáit, amelyek az „Ég Ura” kifejezés használatában is tetten érhetők. Az értekezés vizsgálja továbbá a tituláció intertextuális kapcsolódási pontjait a babiloni, perzsa és hellenisztikus világ vallási hagyományaival, rámutatva azok strukturális hasonlóságaira. A végkövetkeztetés szerint az „Ég Ura” megnevezés Dániel könyvében a zsidó teológiai gondolkodás kozmikus dimenzióját fejezi ki, amely egyben az ókori vallási nyelvezet fokozatos univerzalizálódásának példája is.