Bocsánatos-e a meg nem bocsátás? - Nagy, József (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2024)
Az Újszövetségben több helyen is összefüggés van Isten megbocsátása és az egymásnak való megbocsátásunk között. Az Újszövetségben három különböző hangsúlyt kap ez a téma. 1) Isten megbocsátása megköveteli a tanítványtól, hogy megbocsásson felebarátjának (pl. Mk 11,15). Ez a hangsúly az Újszövetség előtt és után is jelen van (pl. Sir 27,30-28,7; T. Zeb 5,3). 2) Isten megbocsátása megköveteli a megbocsátást. Ahol ez nem sikerül, ott Isten megvonhatja kegyelmét (Mt 18,23-35). Ebben az esetben Isten előzetes, de feltételes megbocsátása adja meg az alaphangot. 3. Isten megbocsát, ami minket is megbocsátásra ösztönöz (Kol 3,13; Ef 4,32). Itt nincs figyelmeztetés, de ezek a versek a tanítvány felelősségét is tisztázzák. Ez a tanulmány rámutat az Újszövetségben, különösen a szinoptikusokban található hangsúlyra, hogy Krisztus követése illuzórikus, ha nincs egymásnak megbocsátás.
Keywords: megbocsátás; követelés; isteni kegyelem; kiengesztelődés