Jézus törvényértelmezésének hermeneutikai kulcsai a Máté 5 néhány tételében - Várady, Endre (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2024)
Jézus nem azért jött, hogy feloldja vagy eltörölje (καταλυσαι) a törvényt, hanem hogy kiegészítse (πληρωσαι) azt. Ezt a beteljesedési folyamatot hat példával illusztráljuk. A Törvény beteljesítése során azonban Jézus nem csökkentette a norma szintjét, hanem sokkal magasabb szintre emelte azt. Jézus elemzett mondatai irreális elvárásokat támasztanak. Egyáltalán nem ad hatékonyabb módszert a Tóra megtartására, hanem megbénítja az embert, hogy felismerje erőfeszítései hiábavalóságát, és hogy az egyetlen út Istenhez Krisztus kegyelmén keresztül vezet. Az utolsó három eset révén az erőszakmentes ellenállás módszere kerül bemutatásra. Az ellenséges reakciók az erőszak eszkalációjához vezetnek, míg a gonoszság bölcsen alkalmazott erőszakmentes ellenállással megállítható. A szöveget megfelelő hermeneutikai kulcsokkal értelmezve Jézus itt elemzett szavai már nem tűnnek nagyon radikálisnak, és a követés megvalósíthatósága is sokkal reálisabb.
Keywords: erőszakmentes ellenállás; kegyelem; erőszak; tanítványság; radikális evangélium