Az 1Móz 2,24 értelmezése Jézusnál és az értelmezés mai tendenciái - Vladár, Gábor (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2024)
A rövid előadás arra keresi a választ, hogy az 1Móz 2,24 szövege („Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté”) miként kapott a hagyományostól eltérő értelmezést az utóbbi száz év Genezis-kommentárjaiban. Jézus még a házasság alapjaként hivatkozott erre a textusra (Mk 10,7.8; Mt 19,5), miként a hagyományos teológiai gondolkodás is így tekint rá. Korunk Genezis-kommentárjai szerint azonban az 1Móz 2,24 nem a házasság intézményének „magna chartája”, hanem férfi és nő egymás iránti, teremtettségéből adódó, elementáris vonzódásáról szóló lokus. Az előadás ennek az új egzegetikai látásmódnak a hátterét igyekszik feltárni.A szíves meghívást azzal is megköszönöm, hogy elmondom: előadásom kidolgozására a konferencia tematikája késztetett. Magá-tól értődő volt számomra, hogy a Gen 2,24 a házasság intézményének „magna chartája”.
Keywords: házasság; szeretet; teremtés; közösség; férfi-női kapcsolat