„Térjetek meg…” Az akkor és a most idő-anomáliájának feloldása - Kormos, Erik (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2024)
Jézus radikalizmusa azon a tényen alapul, hogy a Jézusról alkotott jámbor vallásos képünk alapvetően különbözik attól a képtől, amelyet Jézus Krisztusról mint történelmi személyről alkotott. A radikalizmus soha nem volt idegen az ószövetségi prófétáktól, és így Jézus prófétai szerepének velejárója. Az is alapvető, hogy a prófétai radikalizmus a vallás belső intézményeivel: a papokkal, levitákkal, farizeusokkal stb. szemben nyilvánuljon meg. A kérdés az, hogy miként lehet kiemelni a párhuzamokat az adott korszak és a napok vallási viszonyai között. A görög nyelv tempus és actio kettősségének megértése közelebb visz minket Jézus kétezer évvel ezelőtti, ma is aktuális üzenetéhez
Keywords: idő; anomália; Jézus; radikalizmus; prófécia