„Az Úr vacsorájához való asztalon…”: Gyülekezeti korkép a gályarabság idejéből az úrasztali felszerelések tükrében - P. Kusnyír, Éva (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
A gályarab prédikátorokhoz köthető tárgyi emlékek csak szórványosan, közvetve maradtak - maradhattak fenn. Ezek elsősorban azoknak az eklézsiáknak az úrasztali tárgyai lehetnek, amelyekben a Pozsonyba idézett, majd gályarabságra ítélt prédikátorok szolgáltak. Egy református gyülekezet életének és történetének fontos részét képezik a mindenkori úrasztali felszerelések. A tárgyak mennyiségéből és minőségéből az adott eklézsia működésére vonatkozóan számos következtetést vonhatunk le, sok esetben pedig a tárgyak hiánya is rendkívül beszédes lehet. A 17. századi vizitációs jegyzőkönyvekben az egyházlátogatást végzők kitértek a gyülekezetek úrasztali felszereléseinek általában rövid, leltárszerű leírására is. A jegyzőkönyvek adatai nyomán egy sokrétű korképet tudunk megrajzolni a gályarabság korszakának református gyülekezeteiről.
Keywords: gályarabság; klenódiumok; vizitáció; emlékezetkultúra; tárgyi emlékek