A református egyháztagságról - Szathmáry, Béla (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
A Magyarországi Református Egyház megkülönbözteti a hitvalláson alapuló teológiai és az egyházi törvényben meghatározott tagságot. Ez a tanulmány az egyházi jogviszony kérdéseit elemzi. Megkülönbözteti a református egyházban történt keresztelésen alapuló, a más keresztény egyházban megkeresztelt személy belépését és az egyházpolitikai megfontoláson alapuló egyháztagsági keletkezést. Röviden elemzi az egyháztagság megszűnésével kapcsolatos szabályokat. A szerző bemutatja a jogi szabályozásban meglévő hiányosságokat, ellentmondásokat. A szerző javaslatot tesz a szabályozás hiányosságainak javítására, az ellentmondások megszüntetésének módjaira, lehetőségeire.
Keywords: református egyháztagság; egyháztagság keletkezése; egyháztagság megszűnése; egyházpolitika