A σοΦία fogalma Arisztotelész két művében és magában a Szeptuagintában - Enghy, Sándor (Sárospataki Füzetek Teológiai Tudományos Szakfolyóirat, 2025)
A σοΦία fogalma címben megadott keretek között történő elemzésének eredménye a következő: Arisztotelésznél a σοΦία összetett és lenyűgöző tudomány. Az evpisth,mh a tudományos ismeret vagy szaktudás, világosan megkülönböztethető más tudásformáktól, mint például a fro,nhsij, a gyakorlati okosság vagy ítélőképesség; a su,nesij, a megismerés, amely az érzékelés révén vezet problémák megoldásához; a dia,noia, az értelmes gondolkodás; a te,cnh, a kézügyesség, technikai jártasság és a nou/j, az ész, intellektus, intelligencia. A sofi,a  önmagában is hasznos, használható, de a nou/j és evpisth,mh kombinációjaként bontakozik ki igazán a gyakorlatban, amikor képessé teszi a bölcset (sofo,j) arra, hogy bizonyítékokkal legyen meggyőző erejű (avpo,deixij). Arisztotelésznél a sofi,a nem feltétlen isteni eredetű, míg a Szeptuagintában az a sofi,a, amely a bölcset igazán bölccsé teszi, egyértelműen az Úrhoz kötődik.
Keywords: Arisztotelész; σοΦία; tudományos ismeret; értelmes gondolkodás; Szeptuaginta